marți, 25 decembrie 2012

o zi de treizeci de ani

Intr-una din cartile sale Octavian Paler spunea ca Sfinxul ar fi fost intrebat ,daca ar fi sa spuna ceva memorabil pentru omenire ce ar spune ,iar acesta raspunse :"Poate ...".
Daca acum m-ar intreba cineva acelasi lucru as adauga :"Poate ca ar trebui sa va bucurati mai mult,nici nu va imaginati cat de repede trece timpul ..."
Au trecut treizeci de ani ,o viata de om ,pe care i-am petrecut impreuna cu Rodica(Ducu) ,sotia mea.
Exact astazi acum treizeci de ani,pe o ploaie interminabila care incepuse cu o zi inainte  ,ne-am prezentat la starea civila.
Doar parintii mei ,matusa mea si o verisoara ne-au insotit.Probabil ca pe ceilalti care ar fi trebuit sa ne fie alaturi  i-a speriat ploaia..
In rest viata ,asa cum este ea,  cu bune si cu rele ...
In schimb iarasi as spune ca daca exista dragoste sincera ,toate obstacolele pot fi trecute impreuna ..
 Noi le-am trecut si speram sa le trecem in continuare ....

luni, 24 decembrie 2012

Craciunul copilariei

Erau intr-adevar Sarbatori magice cele de Craciun ..Le asteptam cu mare nerabdare .Si cu mare bucurie.Am invatat "Steaua "in zece minute numai ca sa pot sa merg si eu in sat sa colind.'Steaua sus rasare ,ca o taina mare .."Si intr-adevar simteam ca erau tainice.
Asteptam seara de Ajun ,aproape neadormit ,numai sa ma trezesc si sa vad ce mi-a adus "Mos Gerila. "Asa se numea atunci. Era un Mos Craciun care aderase la comunisti .
Aseza sub perna tot felul de jucarii,dulciuri si ma trezeam dimineata si nu intelegeam cum de a reusit sa le aseze .Pentru ca eu nu dormisem toata noaptea ,credeam eu.
 Prima stea mi-a facut-o   bunica-meu ,Vasile Enache ,in jumatate de zi .Frumoasa ,cu icoana Maicii Domnului si Pruncul pe mijloc,pe un capac de ciur prinsa .Si multa hartie gofrata multicolora pe margini.Ce bucurie mai aveam....
 Pentru colinda eram rasplatiti cu colaci ,mere ,cu nuci,cu bomboane si uneori bani  .Pentru colaci aveam o sarma ,legata la un capat cu un bat ca sa nu alunece .Pentru celelelate aveam o sacosa mare pe care o caram dupa mine .La porti intrebam"Ai fost ma,ce da ?".Daca nu era prea interesant nu mai intram..Daca dadea bani era o adevarata batalie la poarta omului...
Seara ajungeam acasa ,obosit frant,infrigurat ,dar bogat.Numaram intai banii.Ii strangeam ascunsi ca pe o mare avere si imi faceam deja planul ce voi face cu ei Daca nu erau de-ajuns ii spuneam lui taica-meu ,sa mai completeze ..Sacosa o aruncam intr-un colt .Urmand ca dupa Sarbatori cand se terminau prajituri si altea alea sa o caut,Sa incep sa scot bomboane lipite de nuci ,caramele si ce se mai gasea.Rezerva pentru vremuri mai grele.

sâmbătă, 15 decembrie 2012