vineri, 23 august 2013

parfum vechi de iarmaroc 2

Iarmaroc este un cuvant ce isi are originea in ucraineana ,Jarmarok !Insemna targ mare ,balci .In copilaria mea aceste iarmaroace imparteau perioada de vara in cateva jaloane ..incepea cu Sf Petru si Pavel ,pe 29 iunie si se termina cu sf Mihai si Gavril pe 8 noiembrie .Iarmaroacele mari erau insa cele dela 6 august de la Murgeni ,Pobrejeni,15 August la Ganesti si 29 iunie la Barlad.Ah si cel de pe dealul de la Schineni eram sa uit ,de la Pantelimon.
In schimb pentru mine au insemnat foarte mult ,balcanic fiind ,si indragind oamenii ,adunati la astfel de iaramaroace ...Era o lume ce se deschidea pentru universul meu inca nestiuta si mereu isi avea noutatile ei ...Zidul Mortii ,era unul cu motocicleta intr-o sfera ce se rotea si nu cadea din tavanul sferei ,omul cu cap de bou,expozitie de reptile ,circuri,jocuri de noroc,siropuri vandute din niste masinarii de sifon si sirop de mai multe culori,tot felul de nimicuri vandute ,ticnale,mori de vant ,pistoale din plastic,mitraliere ,un aer de sarbatoare si de bucurie a reintalnirii rudelor,colb si tarna din cap pana -n picioare ,un miros greoi uneori ,batai intre gasti ,fete dezvirginate la baluri prin cine stie ce balarii .
O lume pestrita dar dinamica si intr-o ecuatie greu de scris !
M-am bucurat sa vad ca anul asta intamplator mergeam la Tutcani sa vad ca e targ la Ganesti !Si am coborat din masina  cu o mare bucurie, iar timp de un sfert de ora am fotografiat in continuu aproape.
Pentru ca nimeni nu cred ca are vreo inregistare cu vanzatorul de inghetata Donel,cu Mereuta cu leaganele lui si cu puzderia de tuciurii care ne luau banii si merele din pomi pentru o tura cu leaganul sau barcile.
Frumoase timpuri as zice iar pierderea acestei dinamici arata ca ne-am schimbat .
As fi dorit sa ne schimbam doar ca nevoia produselor o putem satisface din alte surse ,dar bucuria cantecului a horei si a intalnirii anuale sa o fi pastrat .
Cine poate sa ne adune din nou pe vale ,in numarul in care eram in anii 75-80 la aceste inatlniri??
Nimeni .......niciodata !
















3 comentarii:

  1. esti fantastic varu , un pupic dulce de la mine

    RăspundețiȘtergere
  2. Normal ca ne bucuram! Eram mici, iarmaroacele o data pe an, acces la alte chestii "exotice" nu prea aveam.
    Acum, aici, la juma de ora e unul din "iarmaroacele" pe still ("all you can eat") american , Santa Cruz Beach Boardwalk, deschis in fiecare zi, ma oboseste (sperie) numai gandul ca din cind in cind trebuie sa ajung pe acolo de dragul copiilor :-(
    Prefer malul oceanului. Clar, m-am ramolit de tot!
    http://www.youtube.com/watch?v=ph4Xd0JFjtw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,intr-adevar vad ca si acolo se bucura oamenii de balci ...E mai tehnologizat ca acestea de aici si cred ca este mai mult pentru distractii decat pentru afaceri .(banuiesc ca nu se vand vaci ,cai,butoaie...).
      Nu cred ca te -ai ramolit daca nu-ti mai place la balci...conexiunea cu universul la ocean e mai mare decat in fata leaganului sau chioscului cu hamburgeri ..Toate cele bune !!

      Ștergere