joi, 21 februarie 2019

flori de cireş


părinţilor mei, Ioan şi Lucreţia

Nici în ruptul capului nu trebuia să facă asta…Casa părintească nu se vinde. Ştia asta şi totuşi…
Ajunsese bătrân …Rămas de câţiva  ani buni  fără jumătatea lui, îşi ducea singurătatea…doar cu el. Casa şi grădina din jurul ei  îi mai aduceau bucurie. Casa pe care o făcuse cu mâinile lor, El şi Ea , la începuturi, în câţiva ani buni de muncă, de constrângeri, de nesomn şi grijă. Cărămidă, lemn, ţiglă pentru acoperiş. Pentru locul lor de câteva ore de somn  şi  vise. De speranţa. De crescut copii. Mai mulţi, nu unul…
Nu  mai e singur, însă ... Asta din ziua aceea când şi-a dat seama că poate vorbi cu Ea… Acum  intră în casă smerit. Îşi lasă încălţările la uşa, îşi scutură hainele, de-abia după aceea calcă cu paşi uşori pe preşurile curate  ţesute de Ea, în tinereţe. La război de ţesut. Iarnă, când  nopţile sunt lungi. El, obosit, se culca şi adormea în încăperea caldă, copii la fel. Numai Ea rămâne să arunce cu suveică dintr-o parte într-altă, ca într-un joc. La anumite intervale ritmate, ca într-un cântec, se auzea zgomotul greu al războiului cum trage să  bată ţesătură nouă. Care se ivea centimetru cu centimetru. Un miracol. Ea la războiul de ţesut, sub acoperişul nou, şi Luna mare cât roată carului pe cer,  deasupra. El şi copii dormind liniştiţi…Ea, doar o umbră.
Intră în camera cu miros de gutui, se aşează uşor pe marginea patului. Îşi ridică apoi încet privirea şi se uită la fotografia veche de deasupra patului din camera de curat. Tablou mare înrămat, la un fotograf din târgul din apropiere, cu El şi Ea miri.Cu conturile fetei creionate cu creion. Patul, cu tăblii mari şi intarsii din lemn de nuc.Moştenire de la bunicii Ei. O avere.
Stau de vorba ….El îi povesteşte despre toate, despre cât de greu îi este singur, despre cum copii îi spun să vândă casă şi să îl ia la ei …Să stea pe rând la fiecare din ei, câte o luna.Trei copii, un an, patru anotimpuri..Hmmm..!! Nu prea se potriveşte. Nu vrea să îşi părăsească casă. Le-a spus mereu copiilor că să aibă grijă, casă părintească nu se vinde . Alteori  nu îşi vorbesc. Doar tac şi îşi ascultă tăcerea  unul altuia …După ani buni de trăit împreună reuşiseră să se înţeleagă  fără cuvinte. Doar din rezonanţă tăcerilor şi privirilor. O semantică a gândurilor, o undă joasă imperceptibilă .Amândoi observaseră asta,  nu îşi spuneau, dar era evident acest lucru pentru fiecare dintre ei…
El intră în camera lor  mai ales când simte că îi este  greu. E că şi cum şi-ar încarcă din nou sufletul de viaţă. Zilele trec mai uşor, după aceea. Doarme mai bine şi e mai liniştit. Apoi…iarăşi zilele se îngreunează, din ce în ce mai mult, îl apasă. El iarăşi trebuie să se întoarcă să vorbească cu Ea. Vine că la o biserica de Duminică, cerând iertare şi împăcare. Cu El, Ea  şi Dumnezeu.
Primăvară iese în grădina şi începe să lucreze. Câte puţin, se odihneşte la prînz. După amiază se apucă iar şi roboteşte până seară târziu. Se bucură de fiecare mugur şi floare răsărită, le ştie pe de rost.Cel mai mult îi place când înfloreşte cireşul ăla din colţ. E alb tot.Parcă e Ea când era mireasă. Ce frumoasă a fost…!!
Acum e aici…La unul din copii. Departe de casa înstrăinată cu tot ce era în ea, pe un pumn de bani. Împărţiţi  între cei trei fraţi. Cu datoria de a avea grijă de el, fiecare pe rând câte o luna, prin rotaţie…
Nu mai are casă, nu mai are fotografia cu Ei miri, patul unde să se aşeze măcar un minut,să poată plânge împreună. Pentru greşeală imensă pe care a făcut-o că a fost de acord să vândă. Şi să plece.E drept, şi boală îl cam pusese la pământ. Nu prea avea scăpare…
Dar acum, parcă se înzdrăvenise…Ce-ar fi să ..?? Să ce …? îşi zice, şi mintea i se tulbură. Îi revin în memorie imaginile de acasă. De la casa făcută cu mâinile lor, cu grădina şi cireşul înflorit şi roadă lui bogată din iulie. Nu a mai dormit de două luni de când l-au luat de acasă şi l-au adus aici, departe. Mereu face planul de evadare…Să se facă vreme bună, să vină primăvară  şi o întinde. Unde ? Că acolo sunt alţi oameni acum, străini, îl vor da afară, dacă îl dau afară , el ce face? Unde se va duce? Pe drumuri la vârstă lui?!…Dar dacă sunt oameni buni şi îl vor lasă să stea acolo, lângă cireşul lui, să-i facă o colibă şi să rămână acolo?!... Până moare. Le-ar fi recunoscutor. I-ar spune lui Sfântu Petru în Răi, când ajunge, ce oameni buni l-au primit şi au avut grijă de el.
Când a răsărit soarele deja făcuse un sfert din drum….Plecase de cu zori…Pentru că avea treaba! S-a ridicat pe dealul deasupra târgului unde îşi vânduse vinul, ţuică şi vitele în tinereţe ca să îşi ridice casa. Ajuns sus pe coamă s-a oprit. În zare se vedeau dealurile de deasupra satului lui. Acolo unde era casa lui. Se bucura că un copil şi râdea. Râdea pentru că  a scăpat. Ce aproape era ..În câteva ceasuri era acasă. Se uită în vale către târg, se uită în zare către dealuri. Să nu eziţi îşi spunea, să nu te răzgândesti pentru că …Nu se uită nici în stânga, nici în dreapta, să nu îl vadă cineva şi să îl ducă înapoi. O energie imensă îi inundase corpul şi mergea din ce în ce mai repede..Îi ieşiseră hainele din pantaloni, brâul i să târâia pe drumul de pământ, prăfuit..Dar nu mai conta! Acasă e acasă şi acuşica  o să ajungă…
A sărutat pământul în ţărină, a coborât drumul de pe lângă grădina, a intrat în curte, nu era nimeni acasă…A mers direct  la cireşul înflorit . Era alb tot .. Îl cuprinse o bucurie enormă. În sfârşit din nou acasă, lângă cireşul lui. A luat florile în palmă şi le-a strivit. Bucăţi din rochia de mireasă a Ei. Le-a dus cu palmele împreunate către nări, le –a mirosit şi le-a dat drumul să se răsfire către pământ.  A încercat uşa de la casă, era deschisă, a intrat încălţat, s-a aşezat pe patul de nuc. Şi-a ridicat privirea în sus către fotografia lor miri. Era încă la locul ei, neatinsă.           
Au început să îşi povestească tăcerile, au plâns împreună …El s-a ridicat, s-a aşezat pe prispă de lut proaspăt a casei, s-a întins  cu faţă către soare…Lacrimile îi curgeau de pe obraz pe lutul gălbui. Îl înmuiau şi se scurgea încet către pământul negru din curte. Pe florile de cireş străluceau în soare picuri de lacrimi……

Un comentariu: