luni, 24 decembrie 2012

Craciunul copilariei

Erau intr-adevar Sarbatori magice cele de Craciun ..Le asteptam cu mare nerabdare .Si cu mare bucurie.Am invatat "Steaua "in zece minute numai ca sa pot sa merg si eu in sat sa colind.'Steaua sus rasare ,ca o taina mare .."Si intr-adevar simteam ca erau tainice.
Asteptam seara de Ajun ,aproape neadormit ,numai sa ma trezesc si sa vad ce mi-a adus "Mos Gerila. "Asa se numea atunci. Era un Mos Craciun care aderase la comunisti .
Aseza sub perna tot felul de jucarii,dulciuri si ma trezeam dimineata si nu intelegeam cum de a reusit sa le aseze .Pentru ca eu nu dormisem toata noaptea ,credeam eu.
 Prima stea mi-a facut-o   bunica-meu ,Vasile Enache ,in jumatate de zi .Frumoasa ,cu icoana Maicii Domnului si Pruncul pe mijloc,pe un capac de ciur prinsa .Si multa hartie gofrata multicolora pe margini.Ce bucurie mai aveam....
 Pentru colinda eram rasplatiti cu colaci ,mere ,cu nuci,cu bomboane si uneori bani  .Pentru colaci aveam o sarma ,legata la un capat cu un bat ca sa nu alunece .Pentru celelelate aveam o sacosa mare pe care o caram dupa mine .La porti intrebam"Ai fost ma,ce da ?".Daca nu era prea interesant nu mai intram..Daca dadea bani era o adevarata batalie la poarta omului...
Seara ajungeam acasa ,obosit frant,infrigurat ,dar bogat.Numaram intai banii.Ii strangeam ascunsi ca pe o mare avere si imi faceam deja planul ce voi face cu ei Daca nu erau de-ajuns ii spuneam lui taica-meu ,sa mai completeze ..Sacosa o aruncam intr-un colt .Urmand ca dupa Sarbatori cand se terminau prajituri si altea alea sa o caut,Sa incep sa scot bomboane lipite de nuci ,caramele si ce se mai gasea.Rezerva pentru vremuri mai grele.

Un comentariu:

  1. Ce-mi amintesc eu: (la mine mosu nu prea venea), steaua, cantecul asociat, icoana prinsa pe capacul de ciur, hartia gonfrata multicolora, colacii, nucile, uneori un pahar de vin, banii (astia erau cei mai doriti, desi in plin comunism in fiecare din noi zacea un mic capitalist!).

    RăspundețiȘtergere